tiistai 24. huhtikuuta 2018

Mikä on pakohuoneen vastakohta?




Mikä yleensä on paon vastakohta? 
Miten ollaan ulkona tai sisällä? Voiko ulkopuolella olla ilman sisäpuolen olemassaoloa? Jos olet ulkona, kummalla puolella olet; pakohuoneessa vai sen ulkopuolella?

Yritin pysyä aamun pelkästään ajattelun tasolla, välttää lipsahduksia vertailuun, tykkäämiseen, arviointiin, arvosteluun, vain heleää ajattelua keimailevasti maailmankaikkeuden kanssa. Sitä saa mitä tilaa? Voiko ajattelua olla ilman arvoistamista? Voiko ajatella, että ajattelu ei ole arvostelua? Onko ajattelu arvostelun ensimmäinen aste? Johtaako ajattelu arvosteluun? Miten kerrot asiasta vertaamatta sitä yhtään mihinkään? Miksi sitä pitäisi verrata? Mikä on meistä kunkin pakohuone? Miten kauan historiaa pitää veivata, että se ei koskaan kuole? Miten kauan voit osoittaa ketä tahansa nurkan takaa olematta itse läsnä? 



Katkaistaan toteemipaaluilta kädet ja jalat. Oksien sahaaminen täysin poikki on loppujen lopuksi täysin mahdotonta. Juuri kun luulit, että koko puu on kaadettu metsäänpäin, ei siis missään nimessä joen poikki minnekään toiselle puolelle, sillä se olisi liian näkyvää ja herättää huomiota sekä kyselevää ja arvostelevaa ajattelua, se on vesonut; Lähimaastoon on noussut teräviä uusia kasvustoja, joita ei pysty paljain käsin vetämään maasta irti, korkeintaan niin, että saa irtolehdet käteensä. Ja siinä samassa muutama on jo ehtinyt kaatumaan niin, että paskatikku on perseessä.

Oksaansa ei voi sahata niin, että se olisi vain oma oksa. Sahauksen jälkeen, se ei aluksi tipu alemmas kuin maahan. Ne jotka haluavat kiivetä ylemmille oksille, tallovat tippuneet oksat lähtiessään kiipeämään. Kun aikaa on kulunut, jossakin kohdassa on mahdollisuus alkaa kaivamaan maahan koloa, jossa voi valvoa vuorokaudesta toiseen nukkumatta, kunnes panokset loppuvat ja punaiset raketitkin ovat suutareita. Kun kaivaa vain vähän matkaa syvemmälle, voi nukahtaa. Voiko olla niin, että jos kaivaa tarpeeksi syvälle, voi olla läsnä?






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti