torstai 2. elokuuta 2018

Työttömyyden uudet vaatteet - 5000 lyönnin tarina

"Kirjoita maksimissaan 5 000 merkin (sis. välilyönnit) mittainen teksti." 5000 lyöntiä ei ole paljoa, mutta joskus riittävästi:


Ensin sarjassamme: Joskus yksikin lyönti on korjaamaton esittää: Mitä ja miten:


Mutta yhteiskunta ei välttämättä liity ilo-käsitteeseen. Välttämättömyyden asettamissa pakotteissa yhteiskunnan voi myös jättää itsensä ulkopuolelle tuntien tai tuntematta iloa... 




Itse tarina alkakoon:


-Mulla olisi ylihuomenna aika suuhygienistille kello kolmetoista, mutta mä peruisin sen …., joo …, niin, … ei mä soittelen ensi viikolla paremmin uutta aikaa, kun mulla on kalenterikin sitten edessä, … joo, kiitos, heihei.

Mä en soittaisi uutta aikaa ensi viikolla, enkä sitä seuraavanakaan. Radiosta tulee Sielun Veljien Aina nälkä ja koko ajan jano -kappale ja koneella on auki pankin sivut ja hammaslääkärilaskun maksamisen jälkeen käytettävissä on 68 euroa. Se on oikeasti ihan hyvin, kun pistää peliin kaiken luovuuden seuraavaksi viikoksi. Sitten ystävä soittaa, se haluisi päästä hetkeksi irti töistä ja arjesta ja suunnittelee meille pääsiäiseksi matkaa, että mentäis edes laivalle, pliis, kun kauemmas lähdettäessä pitäisi ottaa lomaa. Kerron sille, että muita reissuja kuin extreme-matkoja kävellen ruokakauppaan en voi suorittaa ennen kuin olen töissä. Sama tilanne kuulemma Sarillakin, vaikka se on töissä. Shoppailureissullani voin ostaa ihan tomaattejakin, ulkolaisia, jos jotain ulkomaihin viittaavaa haetaan, kun ne on halvempia kuin kotimaiset, mutta toiset ei pysty ostamaan edes niitä. Toisilla ei oo ruokaa ollenkaan ja ne kuolee nälkään, ja siksi piti pienenä syödä lautanen aina tyhjäksi. Nykyisin sinne voi lähettää lehmän, no ei naudanlihaa ole muutenkaan varaa ostaa.


Jokainen elää elintasonsa mukaan.


-Sit kun mulla on rahaa, niin mun kaverit on köyhyysloukussa, ystävä valittaa.
Kaverit tarkoittavat tässä tapauksessa yksinhuoltajia, joilla on kylläkin onneksi vain yksi lapsi, toisella alaikäinen, toisella täysi-ikäinen opiskeleva, jolloin tulot tarkoittavat enää vain liitonrahaa ja asumistukea ja mahdottomuutta hakea mitään muuta tukea, sillä kahdeksantoista vuoden rajan jälkeen taloudessasi asuu kaksi aikuista ihmistä, jotka elävät yhden tuloilla, jotka riittävät asumismenojen jälkeen ruokaan ja kuukausittain vaihtelevasti pakollisiin parturikäyntiin tai hammastarkistukseen. Ei rahat kyllä töissä ollessakaan riittäneet hammaslääkäriin, viime käynnistä tuli yli neljä vuotta. Toimeentulolaskurissa otetaan huomioon vain yksi ihminen ja tulos on plusmiinusnolla. Lapsen pitäisi hakea opintolainaa ja siihen ei lähdetä.


Parsin villasukkia ja toivon, että kengät kestävät vielä pari kuukautta. Jos ei kauheasti liiku ulkona rospuuttokelillä, niin ne kestävät. Farkut paikkaan kolmannen kerran. Kirppareiden tarjonta on pitkälti matonkudekamaa, pitkään aikaan ei ole löytynyt farkkuja, kengistä nyt puhumattakaan. Ja lapselle haluan ostaa uutena. Se tarkoittaa, että pysyt itse kotona käymättä missään maksavissa tilaisuuksissa ja ettet poistu asuntosi sijaintipaikkakunnalta kuin ilmaisissa kyydeissä. Hyviä maisemankatselemismatkoja ovat ilmaiset bussikuljetukset työvoiman rekryihin vieraspaikkakunnille. Eväät pitää kylläkin olla mukana, hyvinä aikoina tarjoiltiin lounaita, ei enää.

Vuosi on kulunut. Puoli vuotta elettiin tarkasti säännöstellen lomarahojen turvin, viimeiset kuukaudet on myyty kaikki ylimääräinen, mistä on raskinut luopua. Nyt on tilanne, että kirstunpohja näkyy, enempää ei ole myydä ja kauheasti ei jaksa puhua kenellekään siitä, että rahaa ei ole, varsinkaan lapselleen. Mietin, että jos ja kun pääsen työhaastatteluun, mitkä vaatteet ja kengät pitää säästää sitä asiaa silmällä pitäen. Ja että muistaa juoda ennen haastattelua tarpeeksi vettä muutamat päivät, että iho näyttää hehkeämmältä. Ja yrittää nukkua hyvin ja syödä aamulla terveellinen aamupala. Terveellinen? Kaikki terveellinen maksaa enemmän, versus siihen, että haluat saada vatsasi täyteen.
-Käytäthän sä D-vitamiinia? ihmiset kysyvät. Jos haluat itsestäsi pitää huolta, D-vitamiini on talvella ihan ehdoton. Mä lähetän sulle viestinä sen kuvan siitä purkista. Sen lisäks kannattaa kyllä käyttää vielä sitä ja sitä ja sitä…
-Kakskytkaks viiskymmentä, luontaistuotemyymälän myyjä sanoo.
-Okei, joo, mä tarkistan vielä sen merkin.

Maanantaina sähkövatkaimesta tulee pieniä lieskoja. Sekoitan lopun taikinasta epätoivoisesti lastalla; piirakan pohja ei nouse kunnolla.
-Kaupasta niitä saa, vieras sanoo.
Avaamme vatkaimen, se kilisee jo valmiiksi. Kierrätämme sen, kierrätämme koko elämän.

-Köyhän ei kannata ostaa halpaa, sanoo suomalainen sananlasku. Työttömän ei kannata ostaa mitään muuta kuin ruokaa, että pysyy hengissä, sanoo päivitetty sananlasku. Ja pitää olla kiitollinen pienistä asioista. No elämän pieniä iloja: raikas talvinen hintojenvertailukävely, laatuhintasuhteen tulos 30 euroa ja 7 kilometriä. Jos päädyt ratkaisuun: vatkain ja puhtaat raaka-aineet ja itsetehden on laskelma: 300 – 30 = 270 : 31 = 8,70 päivässä kahdelle hengelle. Jos haluat elämältäsi jotain vielä muuta, olet syömättä. Tulos on paskaäitiolo, hyvä esimerkki siitä, että opiskelu, kymmenien vuosien koulutus kannattaa, että ihan työttömäksi pääsee, mutta osaa sentään laskea. Laskea ja ahdistua. Täältä tullaan elämä, pastalla, jauhelihalla ja leivällä mennään. Tomaattimurskapurkki on halvempi kuin yksi tomaatti. Jos muut eivät rinnallasi pysy, niin hammaskivi on paras ystäväsi vielä pitkään.







Joissakin tapauksissa: "Työtön ei ole epäkelpo henkilö, vaan kallisarvoinen huippuosaaja, jonka kyvyt, taidot ja ominaisuudet eivät vastaa yhteiskuntamme pönkittämää ammattirakennetta. Työtön on useimmiten taiteilija, kirjailija jne, jonka tietoja ei voida sovittaa vallitsevaan elinkeinorakenteisiin." Hankamäki, J. (2005). Työttömän kuolema. Johdatus uuteen yhteiskuntaan ja työn filosofiaan.

  • "Kirjoita omasta tai lähipiirisi kokemuksista: Miten ruoan puute näyttäytyy arjessasi? Miltä nälkä tuntuu? Millaiset asiat ovat kohdallasi johtaneet tilanteeseen, että ruokaa ei ole riittävästi? Halutessasi voit kirjoittaa suomalaisesta nälästä ja köyhyydestä yleisemmälläkin tasolla."
  • Lisää tutkimusaiheistoa opinnäytetyössä:  

    9 EURON PSYYKE : Kokemuksia työttömyydestä ja kuntouttavasta työtoiminnasta, osoitteessa: http://www.theseus.fi/handle/10024/135982


    • Ei kommentteja:

      Lähetä kommentti