keskiviikko 21. helmikuuta 2018

Muuttuvassa maisemassa


Kuvia vuosilta 2013 ja 2014 alueelta Koulukatu, Keskuskatu ja Sepänhaka.

Kuvat kertovat, että muutamassa vuodessa Kauppalan kulmat ja kujat ovat osittain huomaamattakin muotoutuneet toisennäköisiksi: Jonnekin ei enää pääse, jotain puuttuu ja jotain on tullut lisää.
(Tästäkin kuvatarinasta puuttuvat nykykuvat.)


(Kuvat suurentuvat klikkaamalla)


















Lisää kauppalan graffiteista vuodelta 2013:
http://mantanhistoriaploki.blogspot.fi/2015/08/harjoitus-kissoista-ja-banaaninaisista.html
























Kun rakennus tai puu häviää ympäristöstä, ei se kuitenkaan häviä muistoista. Mutta muistot eivät periydy, vain tarinat.

















Kalle Aaltonen 1938.


Lisää kuvia kohteesta: http://mantanhistoriaploki.blogspot.fi/2016/09/haaveissa-uusi-koti-sepankatu-2.html












Ympäristöministeriön yliarkkitehti Minna Perähuhta kertoi luennollaan; Ikiasukas, tulokas, kulkija –kohtaamisia Forssassa, Forssan elävien kuvien teatterissa (25.3.2013), ihmisen ympäristösuhteesta.
Ikiasukkaan ympäristösuhde on toiminnan ja omistajuuden historiaa. Tulokkaalle ympäristö on aluksi reittejä, palveluja, rakenteita. Tulokas haluaa olla ylpeä ympäristöstään. Ja kulkija etsii Löytöjen lisäksi missä nukkua, syödä, kohdata ihmisiä ja yksi perustarpeista; missä on vessa.







torstai 15. helmikuuta 2018

Kartanon mailla




Viksbergin kartanon talousrakennus syyskuussa 2017. Meijerinä toiminut kiinteistö on peräisin 1700–1800 -lukujen taitteesta ja on siten Flinkin torpan ohella kaupungin vanhin rakennus. Wiksbergin kartanon viljelypalstat ry:n tavoitteena on pahoin tulipalossa vaurioituneen rakennuksen korjaaminen.


(Kuvat suurentuvat klikkaamalla.)

Englantilaistyylinen maisemapuutarha on villiintynyt.

Viksbergin metsittynyt kartanonpuisto.



















 
















Wahrenin innostus luontoon ja maanviljelyyn johti siihen, että hän yksityishenkilönä osti Wiksbergin kartanon vuonna 1852. Siellä Wahren saattoi vapaasti kokeilla ulkomaanmatkoilla näkemiään uutuuksia. Mustialan ohella Wiksbergin kartanon maanviljelys olikin kiertoviljelyineen, salaojituksineen ja kääntöauroineen oman aikansa huippua Suomessa. (http://www.hamewiki.fi/wiki/Forssan_Osake_Yhti%C3%B6_ja_maatalous)