tiistai 9. tammikuuta 2018

Pukeutumiskoodeja: Alusvaatteiden vaihtosesonki



Se että aika kuluu, ei tarkoita, että ihminen muuttuu. Ihminen kuluu samanlaisesti kuin aikakin. Päivä päivältä kuolemanvakavammin. (Niin siis kyllä, tämä on jälleen kuolemakirjoitus; turha pyristellä väkisin eroon siitä, mikä on pysyvästi ympärillä. Kuolema on sitä paitsi, mitä täydellisin inspiraation lähde, ihmettelen eivätkö kaikki ole sitä oivaltaneet, tai en vain ole ymmärtänyt, että kaikki muut ovat sen jo alusta alkaen ymmärtäneet ja itselle tämä oivallus tapahtui vasta juuri nyt yllättävästi näin lähempänä kuolemaa. Koko tämä ploki=blogi on alun perin tehty kuoleman ympärille.)




Joka tapauksessa, (jokaisessa tapauksessa) jokaisessa ajassa ihminen on yksin. Mutta ei aina edes itsensä kanssa. Miten helppoa sitä on itselleen puhua paskaa, mennä pakoon, piiloon itsensä taakse.
Onko aika sitten spiraalinen, spitaalinen, lineaarinen, harhaa tai pysähtynyt, miten sen ikinä haluamme nähdä ja kokea, on se osittain aina kuviteltua. Ei meillä kellään ole samaa todellisuutta. Ei kenelläkään samanlaista aikaa tai päivien määrää.

-Melkein kaikki on valmista, vastapäätä istuva nainen sanoo. Hän on ensimmäinen tätä tutkimusta varten haastattelemani henkilö. Tutkimusta, joka koskee kuoleman kohtaamista.
-Eikä se sitten haittaakaan, vaikka ei olisi, ei sille sitten enää mitään itse mahda. Pääasia, että on puhtaat alusvaatteet. Ainakin alunperin puhtaat.

-Muut vaatteet sain takaisin, mutta en housuja, enkä alushousuja, tutkimukseen toinen vastaajana oleva mies kertoo, kun sai vaimonsa vaatteet takaisin. Olemme kohdassa vaatetus; Millaisissa vaatteissa kuolema kohdattiin.
-Paita oli kyllä vähän revitty elvytyshomman takia, mies jatkaa. Hän koskettaa kädellään sydäntään, kuin tarvitsisi lisähappea.
-Kengätkin sain, mutta housuja ei…, hän jää miettimään.

Lautturin vaatetus Uudenkaupungin vanhassa kirkossa.


Yksinäisyys on surullista, koska sitä ei voi jakaa, silloin se ei enää olisi yksinäisyyttä. Me osaamme kyllä hoitaa sen aivan yksinkin. Aina. Ihminen on yksityisasia.

-Mä haluan olla yksin. Mä en halua edes vastata puhelimeen, kun sen jälkeen mikään ei taas oo enää yksinkertaista, kun pitäs ottaa se muu maailma vastaan, just sillä hetkellä kun mä jo melkein siedin itteeni ja sitä et oon yksin, ja just että oot just semmonen kun oot…, niin oo nyt siinä sitten. Nainen kertoo ajastaan kuolemankäynnin jälkeen.
-Puhelimeen pitää vastata, äidit huutaa.
-Mä ajattelin, et sä oot kuollu, kun et vastaa! Huutavat äidit, jotka yksinäisyydessään soittavat.

Toisella puhelin koputtaa puhelun aikana 20 kertaa.
-Ei vittu, mä soitan sitten takaisin, kun oon ensin puhunu tän puhelun. Pitääkö mun yhden ihmisen takia ottaa koputuspalvelu pois päältä.
-Kop kop, kuka siellä?
Oven takana on Pörriäinen. Gallen-Kallelan taulussa on Pörriäinen.
Pörriäinen tuo viestin, että kukaan ei ole yksin, mutta jokainen kuolee yksin. Me muut liimailemme ja taomme jäljelle jääneitä kappaleita yhteen. Haravoimme ja seulomme lähiympäristön mullat ja sannat. Sillä maaksi sinä olet jälleen tuleva.

-Kuolema antaa mahdollisuuden surra itseään, toriterapeuttimme sanovat. He tietävät totuuden, sen että kaikki on loppujen lopuksi melko tyhjää.

-Puhtaat alusvaatteet pitää olla! isä sanoo, jos vaikka jotain sattuu. Siltäkin varalta, että tulee paskat housuihin. Sekin aika jokupäivä tulee.
-Takki kanssa mukaan, jos vaikka auto sammuu kesken matkan.
(Senkin takia että maailma on kylmä paikka.)

Lopuksi on aivan pakko edelliseen viitaten lainata ilmasta kuultu lause:

-Kylmiössä tavataan!



Lisää aiheeseen liittyviä kuvia samaisesta aiheesta ja kirkosta:


sekä





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti