torstai 29. elokuuta 2019

Rautakautinen kalmisto -lapsuuden leikkipaikka


"Ali-Uotilan röykkiöt ovat osa Vanhajärven luoteispäässä sijainnutta rautakautista kalmistoa, joka on ollut noin 300 m pitkä järven rantaa noudatteleva vyöhyke. Kunnalliskodin röykkiö kuuluu samaan kalmistoon ja Ali-Uotilan röykkiöt löydettiin Kunnalliskodin tutkimusten yhteydessä vuonna 1953. Jorma Leppäaho kiinnitti huomiota kunnalliskodin röykkiön kaivausten yhteydessä läheisessä AliUotilan haassa oleviin kumpuihin, erityisesti Kuulaanmäen länsirinteellä ollut kumpu vaikutti rautakautiselta haudalta. Seuraavana vuonna Anna-Liisa Hirviluoto tutki tämän röykkiön ja se todettiin rautakautiseksi haudaksi." 
http://www.urjala.fi/filebank/1020-Arkeologinen_inventointi_ilman_maanomistajatietoja.pdf

Kuvat saa isommiksi klikkaamalla!


Kuva: https://kalmistopiiri.wordpress.com/2014/11/15/suomalaista-arkeologiaa-vanhojen-kuvien-kertomana/
Kuvassa "Urjalan kunnalliskodin rautakautisia röykkiöitä tutkitaan vuonna 1953. Kunnalliskodin rakennustöiden yhteydessä maata oli poistettu räjähdyspanoksin, jolloin esiin lennähti kaksi 600-700-luvun keihäänkärkeä, väkipuukko, paimensauvaneula ja kilvenkupura. Jorma Leppäaho saapui paikalle kaivamaan polttohautauksia, jotka kuuluvat samaan laajaan kalmistoalueeseen urjaln Ali-Uotilan kanssa. Kuvan ottanut Pekka Kosonen (?)"

"Edelleen olemassa oleva entistetty ja maastoon merkitty röykkiö sijaitsee aivan vanhainkodin pääoven edustalla. Alue on tasattu pihamaaksi ja teiksi niin ettei entistetyn röykkiön vieressä ollutta toista tutkittua röykkiötä enää ole." 
https://bit.ly/2MK7mIH


"Kiven- ja maansekaiset röykkiöt sijaitsevat kuivatun Vanhajärven pohjoisrannalla harjun etelään viettävällä rinteellä. Alue rajoittuu etelässä Salmentiehen (tie 284) ja pohjoisessa asuttuihin tontteihin. Kohde on ollut museoviraston hoitokohteena ainakin vuodesta 1994 ja tällä hetkellä suurin osa kalmistoalueesta on aidattuna ja lampaita laiduntaa siellä kesäisin. Maasto on paikoin melko jyrkkää etelään viettävää rinnettä, jolla kasvaa jonkun verran koivuja ja runsaasti katajaa. Tarkastusajankohtana näkyvyyttä haittasivat runsaat tuuheat katajat. Maisemaa kohti kuivattua Vanhajärveä ei nähnyt kuin paikoin puiden lomasta."
Tämä kukkula on vähänkuin Outlander-sarjan kivikehän kukkula. En tiedä miten lampaat olisivat suhtautuneet, jos olisin mennyt aitaukseen ja kukkulalle. En muista enää oliko siellä kiviä, enkä toiselta puolelta nähnyt, sillä oli kovasti pusikoitunut. #aikamatkalla

Ennen siinä oli polku, jota ajettiin Ponilla. Senaikainen Ponikin löytyi Urjalan aseman Makasiinikirpparin pihasta:
Katso vielä: 
https://www.kyppi.fi/palveluikkuna/raportti/read/asp/hae_liite.aspx?id=104424&ttyyppi=pdf&kansio_id=887 :

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti