maanantai 9. elokuuta 2021

Urjalan kirkko

 

Urjalan kirkko on 215 vuotta vanha. 1800-luvun alussa rakennusmääräyksien mukaan julkiset rakennukset rakennetaan kivestä, mutta kohtuullistamispykälät antoivat mahdollisuuden rakentaa perustelluista syistä myös puusta. Ja niimpä puukirkkosuunnitelmat lähetettiin Tukholmaan hyväksyttäviksi. 


Kuvat saa isommiksi klikkaamalla.


Kurkistin myös 'takahuoneeseen' ja sieltä löytyi seinältä ehkäpä vielä kiinnostavammat taulut kuin itse alttaritaulu: 


Alttaripöydän molemmilla puolilla on luonnollista kokoa olevat enkelipatsaat:

Urjalan kirkko toimi kesän tiekirkkona, joten ovet olivat avoimet vielä Pentinkulman päivien toripäivänä 6.8.2021, jolloin kävin kirkossa. Kirkko on tuttu, olenhan ensimmäiset vuosikymmeneni ollut urjalalainen. Ja siksi ehkä Se-kirkko itselle, Punkalaitumen ja Forssan kirkon lisäksi.

Punkalaitumen kirkko:

http://mantanhistoriaploki.blogspot.com/2019/03/isoaitien-ja-isien-kirkossa.html

Forssan kirkko:

https://mantanhistoriaploki.blogspot.com/2018/09/100-kuvaa-forssan-kirkosta.htmlTietoa Urjalan kirkosta: 


Honkolan kartano ja Nuutajärven kartano ovat lahjoittaneet kirkkoon esineistöä.


Furuhjelmin suku on ottanut aatelisnimensä sukukartanonsa Urjalan Honkolan mukaan (honka=furu). Honkolan kaikki kotimaisen kirjallisuuden ystävät taas muistavat Väinö Linnan Täällä pohjantähden alla -romaanin kartanon esikuvana. Lähde: https://blogs.helsinki.fi/sveaborg-project/2013/05/26/viikon-vainaja-vapaaherratar-ulrica-beata-rehbinder/


Kirkkotarhasta löytyy Honkolan kartanon Furuhjelm-suvun perhehauta-alue. Furuhjelmien sukuhautaan on haudattu myös Hampus Furuhjelm. Hänestä löytyy huima seikkailutarina: 

Parville outojen aikojen vallitessa ei päässyt, mutta morsiushuone oli avoinna.

Kävin Aku Ankan kanssa moikkaamassa myös Niiloa; Vielä silloin kun en osannut lukea, kiikutin keskiviikkoisin Aku Ankan Niilon luettavaksi viereiselle ovelle. Välillä piti kurkottaa hakeen vishyä Niilon jääkaapista.


6.8.2021 oli siis perjantai ja perinteinen toripäivä. Kuvia Urjalan torilta Pentinkulman hengessä: 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti