keskiviikko 11. huhtikuuta 2018

Onko Neiti Aika vielä hengissä?

Kuvittelen kuvittelevani, että Neiti Aika näyttää neiti Marplen ja Marilyn Monroen sekoitukselta. Neiti Aika on syntynyt vuonna 1936 ja hän on nyt muuttanut myös Internetiin, väitetään, äänettömästi kuitenkin. Alun perin hän on elegantti ranskalainen, vähän vanhempi mitä päällepäin uskoisi. Edelleen hänet tavoittaa puhelimitse, mikä tuntuu loistavalta, että jokin asia ei ainakaan muutu, vaikka ajat muuttuvat. Sukupuolineutraalissa yhteiskunnassamme palvelu tunnetaankin nykyisin neutraalimmalla nimellä Aikatiedotus: Tylsää se. Sanasta ei saa luotua minkäänlaista henkilöitymää. Mutta ”hän” löytyy silti edelleen Neiti Aika -nimellä.

Neiti Wikipedia kertoo, että ”aika on olemassaolon ja tapahtumien jatkuvaa näennäisesti peruuttamatonta etenemistä menneisyydestä tulevaisuuteen nykyhetken kautta. Aika on fysiikan perussuure, jonka yksikkö on sekunti.” Neiti Googlella on kengurutaskuinen esiliina, josta hän kaivaa pyykkipoikia ja ripustaa tietoa narulle. Hän tietää kaikesta melkein kaiken, omasta mielestään varmasti, mutta hänelle voi kuka tahansa syöttää ja muokata tietoa. Hänellä on siis se esiliina ja ruudullinen mekko ja hän näyttää Finlaysonin tehtaalta illalla palaavalta äidiltä, vaikka on täysin kansainvälinen ja puhuu ja ymmärtää kaikkia kieliä. Hän on joskus hieman tuskainen ja väsynyt, mustine silmänalusineen, koska häneltä kysytään koko ajan kaikkea, eikä hän koskaan lepää. Neiti Aika ja Neiti Wikipedia ovat serkuksia, joku kyllä väittää, että he ovat pikkuserkkuja, no, sukua kuitenkin.

Kuvat voi selvyyden saamiseksi klikata isommiksi.

Neiti Aika tykkää katsella vanhoja salapoliisisarjoja, uusia poliisisarjoja, mutta kuitenkin sellaisia, joissa on selkeä tapahtumaketju, joka etenee ajallisesti lineaarisesti, menneestä tulevaan, mutta sallii riittävän ymmärryksen avuksi tuodun takaumien määrän. Neiti Wikipedialla ei ole aikaa katsella mitään hömppää tai kuviteltua, hän luottaa dokumentteihin, uutisiin ja tutkimustietoihin.
Kerrotaan tarinoita, että Neiti Ajalla on tytär Neiti Hetkinen, jolle hänellä ei ole ollut aikaa ja hänet on adoptoitu uuteen maailmaan, jossa muutamassa viikossa, kuukaudessa, ajan käsitteen voi helposti kadottaa, jos ei ole enää mitään syytä sitä muistaa. Maailmassa, jossa voi unohtua keskelle päivien helminauhaa, kunhan on oikeantyylinen ulkoinen kerros ja käytös. Jossa aurinko nousee, kiertää ja laskee ja jossa korkeintaan muutama peräkkäinen päivä voi olla täysin samanlainen, toisistaan tunnistamaton. Siinä maailmassa puhutaan kasvusta, lapsuudesta, nuoruudesta, aikuisuudesta, keski-iästä, vanhuudesta, elämän ehtoopuolesta, unohtamisesta, muistamisesta, poistamisesta ja poistumisesta ja useissa tapauksissa kaikki haluavat tarkoittaa samaa. Siellä kellot päivittyvät itsestään, eivätkä ihmiset enää tiedä kuinka pitkiä päivät ovat. Puhutaan nykyajan ilmiöistä, jotka vaihtuvat jo aikaisemmin kuin on tarve, ja entisen edes ymmärrettiin liittyvän mihinkään. Ajasta, jossa ihmiset löytävät Neiti Ajan, mutta eivät tiedä, mihin häntä tarvitsevat. Neiti Google sanookin, että: ”Nykyajan määrittely riippuu täysin näkökulmasta.”


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti