maanantai 29. heinäkuuta 2019

Venuksen jalanjäljillä





































Jokioisilla on melkein koko aurinkokunta. Venukselta eteenpäin Jupiterille on yhtenäinen reitti. Saturnus on Ypäjällä, Uranus Tammelassa, Neptunus Somerniemellä!
Ja kuvat saa isommiksi ja selvemmiksi klikkaamalla.





Sain tietää kuljettuani, että se oli Ferrarian metsäpolkureitti.
Venus oli täysi yllätys.



sunnuntai 28. heinäkuuta 2019

Silmänräpäyksiä Pappilamuseossa



Jokioisten pappilamuseo kuuluu ensimmäisiin omalla paikallaan oleviin pappilamuseoihin. Rakennus aiottiin purkaa 1950-luvulla, mutta se annettiin Jokiläänin Kotiseutuyhdistykselle pappilamuseon perustamista varten.
Pappilamuseossa säilytetään mm. puhdasoppisuuden ajan kirkkoasuun kuuluvia jalkapuuta (jollainen kirkkoon määrättiin 1666 hankittavaksi) ja mustapenkkiä (pecca torum).
Miina Sillanpään esineistöä unohtamatta.

(Kuvat saa selvimmiksi ja isommiksi klikkaamalla)








Jokainen silmänräpäys
on meille matkan lyhennys


























Punatiiliverhoiltu museorakennus on tehty vuonna 1800 savesta ja tiivisteenä on käytetty olkea ja sammalta. Tämä rakenne on melko poikkeuksellinen. Seinäratkaisua voi tarkastella eteisen seinän lasivitriinistä:
http://www.matkallakotimaassa.fi/pappilamuseo.html


Miina Sillanpää:




Pappilamuseon kokoelmiin kuuluu Miina Sillanpään esineitä.
Kirjahyllyssä on kuolinnaamio ja 'kipsikäsi'.





Miina Sillanpää syntyi aivan Pappilamuseon kupeessa olevassa torpassa 4.6.1866. Paikalla on muistokivi. Miinan äiti oli myös pappilassa imettäjänä.

Miina meni 12-vuotiaana töihin Forssaan puuvillakehräämöön ja sieltä Jokioisille naulatehtaaseen... Hän nousi torpantytöstä, piiasta ja palvelijattaresta tärkeäksi yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi. Hän oli aikansa uranuurtaja, tasa-arvon ajaja sekä kansalaisvaikuttaja, joka teki laajan ja monipuolisen elämäntyön. https://www.miinasillanpaa.fi/miina-sillanpaa/
Kansanedustajana hän toimi yhteensä 38 vuotta ja oli yksi yhdeksästätoista Suomen ensimmäisestä naiskansanedustajasta, jotka valittiin vuonna 1907. Hän toimi Sosiaalidemokraattisessa puolueessa. Hän oli myös Suomen ensimmäinen naisministeri, toimien Tannerin hallituksessa II sosiaaliministerinä 1926-1927. 

Miinaa yritettiin häpäistä ja nöyryyttää, mutta periksi hän ei antanut. Lue lisää:
https://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kirjasto/aineistot/eduskunta/yksi-kamari-kaksi-sukupuolta/Documents/10-sulkunen.pdf