Myllärisuvun jälkeläisenä kiinnostaa aina, kun joku mainitsee jotakin myllyistä, varsinkin vesimyllyistä. Sehän yleensä tarkoittaa, että voi olla mahdollisuus päästä kuuntelemaan kosken klonkotusta ja veden juoksua. Eli maisema varmastikkin hivelee silmiä.
Lauantaina 10.7.2021 ajoin Loimaalle Loimaan taideseuran Suureen maalaustapahtumaan, Vesikosken myllyllä, joka oli tapahtuman ajan myös auki.
Ja kuvat saa isommiksi klikkaamalla...
Loimaan kaupungin sivut kertovat, että Vesikosken myllyrakennus on vuodelta 1888, mutta samassa kohdassaLoimijoen varrella on harjoitettu myllytoimintaa jo keskiajalta lähtien. Osakkaina näissä myllyissä ovat olleet ympäröivän Vesikosken kylän talot.
Vesikosken myllyn maalaustapahtuma oli osa Suurta maalaustapahtumaa, joka järjestetään Suomen kuvatataiteen ja Helene Schjerfbeckin syntymäpäivänä 10.7. Tapahtumia on ympäri Suomea. Tänä vuonna päivä oli todella helteinen, mittarin hipoessa yli 30 astetta.
Forssassa tapahtuma järjestettiin jo ennakkoon keskiviikkona Suven ja runon päivänä. Joten myös forssalaisia pääsi osallistumaan Loimaan tapahtumaan.
Katso kuvia Forssan tapahtumasta Ronttismäen tehtaalaismuseolta: https://mantanhistoriaploki.blogspot.com/2021/07/maalaustapahtuma-ronttismaessa-2021.html
Pääsin myös kurkistamaan myllärin taloon. Vesikosken myllyn myllärinä toimi vuodesta 1926 1950-luvun loppuun Frans Saarikko.
Juhani neuvoi käymään vähän alempana alajuoksulla kalastuspaikassa. Siellä Loimijoki näyttikin uusia puolia itsessään. Eli kerrassaan ihanan paikan.
Puiden välistä vastarannalta siintää Ferrarian tehdasrakennus. Sen vanhimmat osat ovat 1890-luvulta. Se on osa Loimijoen teollista maisemaa yhdessä Forssan kutomon ja kehräämöalueen ja Jokioisten naulatehtaan kanssa.
Hyvä teksi, hkenot kuvat
VastaaPoistaOlen mylläri Leo Saarikon jälkeläinen. Syntynyt Myllykylässä ja asunut kuitenkin myllyntuvassa runsaat kymmenen vuotta lapsuudestani. Miksi en muista sinua? Olet ilmeisesti nuorempi minua.
VastaaPoistaTerv. T. Saarikko