maanantai 3. syyskuuta 2018

Kerrosjatalo osa 1: Näkymättömiä ihmisiä


Kerrostalot on täynnä huomaamattomia ihmisiä; Jonain päivänä ne kuolee, etkä sä ees huomaa, kuka on poistunut tai kuka tulee tilalle. Joskus vain lippu on puolitangossa ja jostain nurkan takaa vilahtaa muuttoauto tai kuomullinen peräkärry, josta ketään ei nähdä kantavan tavaraa mihinkään suuntaan, mutta kuitenkin jumalaton määrä tavaraa siirtyy ja hetken aikaa näkymättömien ihmisten nimi on ovessa ja nimitaulussa uponneena muiden sekaan. 

Kuvaa kannattaa jostakin syystä tarkastella lähemmin: Sen ja ne, saa isommiksi klikkaamalla.


Jonain päivänä ulko-oveen tulee lappuja, joissa ilmoitetaan, että talon järjestyssääntöjen hiljaisuusaika on 22:00 – 07:00 välillä, ja pyydetään ottamaan kanssa-asujat huomioon, vaikka talossa asuu vain näkymättömiä ihmisiä, joista ei lähde kunnolla kuuluvaa ääntä. Joku näkymätön ihminen kirjoittaa lapun reunaan, että sitä ei saa repiä. Ennen kuin lappu näkymättömästi häviää, se on revitty ja liimattu kasaan useampaan kertaan. Erikseen siitä on revitty kohta, jossa lukee se, että: Älä revi tätä lappua! Se on hämmentävää, sillä vaikka kulkisit kuinka usein edestakaisin, et koskaan näe ketään. Se on myös hämmentävää, sillä joku heistä on kuullut jotain, mutta elämisen ääniä ne eivät ole voineet olla. (vrt. poltergeist-ilmiö)

Paljon puhutaan ”mummoista”, jotka kuulevat ääniä ja jotka eivät nuku hiljaisuusaikaan, vaikka mummojen olisi hyvinvointinsa kannalta hyvä niin tehdä. Tästä syystä tämä mummolajike usein siis varmaan myös kuolee ennenaikaisesti lopullista ennalta säädettyä päivämäärää uhmaten (tai juurikin päinvastoin). Tätä lajiketta myös käytetään syynä sille, joka on soittanut ja kertonut kuulevansa ääniä, joita kukaan ei ole huomannut tehdä. Lopulta heistä jää jäljelle rollaattori keskelle pyöräsuojaa ja se mummokonkeli sinne takaseinän viereen, jota kukaan ei ole muistanut mummon omistavankaan, kun se ei ole sillä enää viiteenkymmeneen vuoteen ajanut (kun ensin sitä ajoi nytkuollut aviomies, sitten taksi). 

Kerran viidessä vuodessa pyöräsuoja siivotaan ja siitä on ilmoitettu pienessä lapussa, joka on upotettu ilmoitustaulun syövereihin. Siinä lapussa oli lukenut, että pyörissä pitää roikkua joku kangaspala tai ei roikkua, tai se viedään pois. Varmuuden vuoksi mukaan otetaan myös ulkona päivittäisessä käytössä olevat pyörät, jotka myös viedään varmuuden vuoksi pois. Siinä kohtaa syntyy elämisen ääniä myös seuraavissa jaksoissa. Sä otat lopulta sen rollaattorin ja lasket sillä mäen alas, jätät sen siihen ja käveletjuokset loppumatkan. Vittu.


Taustalauluna yhdessä laulaen:

”Polkupyörän lainasimme, sillä näin me ajellaan. 
Mutta minne? Vaikka sinne, missä tie vie mummolaan.

Minä poljen, sinä ohjaat, niinkuin tanssi matka käy.
Mummolaan kun pyöräilemme pilvenhattaraa ei näy.

Eväspussin äiti meille mukaan muisti ojentaa.
Syötyämme levähdämme, sillä siitä voimaa saa.

Minä poljen, sinä ohjaat, niin kuin tanssi matka käy.
Mummolaan kun pyöräilemme, pilvenhattaraa ei näy.

Kun on tehty pyöräretki mummon luokse mummolaan,
pyörän laitan taakse aitan seinän viereen nukkumaan.

Minä poljen, sinä ohjaat, niin kuin tanssi matka käy.
Mummolaan kun pyöräilemme, pilvenhattaraa ei näy.”


Kuvan voi klikata isommaksi.

Kerrosjatalo-sarja on sarja lyhyitä, elämänläheisiä kertomuksia kerrostalo(i)ssa asuvista ihmisistä, eläimistä, elämästä ja kuolemasta ja taloissa tapahtuvista ilmiöistä. Kaikki on sidoksissa jokaisen kokemiin, tietämiin ja tuntemiin asioihin. Joidenkin esiintyjien tarinat jatkuvat seuraavissa jaksoissa, jotkut ovat kertaluontoisia.2 kommenttia:

  1. asun ky talossa .se on kaupunkin vuokra talo enkä koskaan ole asunut niin hiljaisessa talossa . siellä ei lappuja revitä ei kyllä asioista juuri ilmoitellakaan .olen joskus itse poistanut ilmoitukset v 2006 .muuttoja taloon ja pois on jatkuvasti siksi kai nimiä oviin ei vaihdeta .monen pyynnön jälkeen asukas laittaa oveen teippi lapun jossa on nimi ja ei mainoksia .joskus tekis mieli mennä ulos ja huutaa tulkaa jumalauta ulos sieltä .pitää kokeilla joskus....

    VastaaPoista